Arhitektura – Hotel Split

Arhitektura

Arhitektura

Hotel Split izgrađen je 2012. godine, a svojom arhitekturom i energetskim certifikatom kategorije A oduševio je mnoge stručnjake, dok svoje goste oduševljava svakodnevno. Svaka zajednička prostorija u hotelu nosi naziv gradskih lokacija u Splitu pa je tako na primjer atrij Đardin (Strossmayerov perivoj u Splitu), hodnik Prokurative, a kongresna dvorana Zlatna vrata… Autori idejnog rješenja poznati su splitski arhitekti Neno Kezić i Srđan Lukšić iz tvrtke Arhipolis. Hotel Split osvojio je nagradu Društva arhitekata Hrvatske, a Londonsko društvo arhitekata ga je 2012. godine svrstalo među najljepše nove građevine u Hrvatskoj.

Hotel Split nosi 4 zvjezdice, kompaktan je i arhitektonski inovativan, a sve projektantske odluke donesene su kako bi se izvukao maksimum iz svakog pedlja parcele. Građevina je kvadratnog tlocrtnog oblika, smještajne jedinice organizirane su oko dvije vertikalne jezgre, a katnost (podrum, dva suterena, prizemlje i dva kata) je definirana prostornim planom i konfiguracijom terena. Upravo zadani urbanistički uvjeti i želja da baš svaka od 40 soba ima pogled na more rezultiralo je projektiranjem atrija kojim se postigao odgovarajući ambijent i koji hotelu daje identitet. Atrij nudi intimnost, s nizom terasa u suhozidu koje su raspoređene tako da prostor izvrsno može poslužiti za održavanje koncerata ili za blagovanje na otvorenom jer je u blizini restoran. Zajednički prostori ravnomjerno su raspoređeni po svim etažama hotela kao i ravni krov s bazenom, što ga čini živom cjelinom.

Kroz ulaz se dolazi do recepcije gdje strop “glumi” razapeto nategnuto platno s jedinstvenim dječjim crtežom, a zatim do lobby bara koji u nastavku ima terasu koja zapravo “visi” na fasadi. Terasa lobby bara je možda najveći adut hotela, jer obložena refleksnim obojenim staklom omogućava da se u njoj ogleda horizont, a pogledom u strop može se vidjeti plaža. Otvaranjem staklene stijene između bara i terase dobiva se jedinstven prostor.

Zanimljivost soba hotela Split, osim pogleda na more je i u tome što je taj pogled dostupan već iz kreveta! U uobičajenom položaju kreveta na podu gost bi bio prisiljen gledati u zid sobe, a to je izbjegnuto podizanjem kreveta na vrstu stepeničastog postolja što omogućava pogled na more iz ležećeg položaja. Kupaonice imaju prirodno svjetlo jer su staklenom stijenom odvojene od prostora sobe.

Na krovnoj terasi, s koje se vidi atrij i do koje se dolazi panoramskim liftom, može se uživati u pogledu i bazenu, osobito noću, zahvaljujući LED rasvjeti koja troši malo struje, a daje mogućnost mijenjanja boja što ovu terasu čini gotovo čarobnom.

Rezervirajte smještaj najpovoljnije!

Odaberite datume i provjerite dostupnost
  • Rezerviraj 

Galerija