2017. – Međunarodna godina održivog turizma

2017. – Međunarodna godina održivog turizma

Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 2017. godinu međunarodnom godinom održivog turizma za razvoj. Rezolucijom, usvojenom 4. prosinca 2015. godine, UN prepoznaje i naglašava važnost međunarodnog turizma u okviru veće osviještenosti o bogatom nasljeđu različitih civilizacija, kao i boljeg razumijevanja raznovrsnih kultura i njima svojstvenih vrijednosti.

“Ova odluka UN-a je jedinstvena prilika za unaprjeđenje doprinosa turističkog sektora trima stupovima održivosti: ekonomskom, društvenom i ekološkom, što će istodobno podići svijest o stvarnom doprinosu turizma, sektora koji se često podcjenjuje.“, naglasio je glavni tajnik UNWTO-a, Taleb Rifai.

Proglašenje 2017. godinom održivog turizma je uslijedilo nakon što su globalni lideri prepoznali važnost programa na konferenciji UN-a o održivom razvoju (Rio +20). Sudionici te konferencije prepoznali su kako inicijativa “Dobro osmišljen i dobro upravljan turizam” može unaprijediti tri dimenzije održivog razvoja, otvaranje novih radnih mjesta i trgovinu. Odluka kojom se 2017. godina obilježava kao Međunarodna godine održivog turizma za razvoj, dolazi u posebno važnom trenutku kada međunarodna zajednica prihvaća novi plan 2030 i ciljeve održivog razvoja odobrenog od strane Generalne skupštine UN-a.

Hotel Split je ponosan što već od svojih samih početaka pridonosi razvoju održivog turizma, kako u Splitu i okolici tako i u cijelog Hrvatskoj. Održiva gradnja, obnovljivi izvori i štednja energije bili su prioritet već prilikom kreiranja ideje i projekta. Zbog toga je Hotel Split u Podstrani dobio certifikat za najveću energetsku klasu kao prvi zeleni hotel u Hrvatskoj, a potom je uključen i u projekt Europske unije nazvan neZEH (Nearly Zero Energy Hotels), “Gotovo nula energetski hoteli”, gdje je po pedantnim izračunima potrošene energije zaslužio poziciju među osam najboljih u Europi!

No, održivi turizam ne znači samo održivu gradnju, već i poslovanje na ekološkim temeljima pa tako hotel maksimalno iskorištava obnovljive izvore energije za grijanje odnosno hlađenje objekta, tu je i rezervoar za skupljanje kišnice koja se koristi za potrošnju tehnoloških voda, centralizirano upravljanje klimatizacijom, ventilacijom i energetski učinkovitom LED rasvjetom te sustav za rekuperaciju zraka. Kante za otpad za recikliranje razmještene su na pogodnim mjestima, sva korištena sredstva za čišćenje su biorazgradiva, a proizvodi za higijenu su pH neutralni i imaju ekološki certifikat. U gastronomskoj ponudi je hrana iz domaćeg uzgoja i kontroliranog podrijetla.

Doprinos brizi o okolišu proteže se i izvan prostora samog objekta, kroz akcije čišćenja plaže i podmorja ispred hotela, u suradnji s roniocima udruge Global Underwater Awareness Association (GUWAA).

Hotel Split je u brojnim aspektima poslovanja predvodnik u destinaciji: energetska učinkovitost objekta, ekološki održivi sustav poslovanja, vrhunski arhitektonski doseg, iznimna razina individualnosti u pristupu gostima, Tesla punionica električnih automobila… Samim time hotel Split postavlja nove standarde i povećava kvalitetu turističke ponude, kako na razini destinacije, tako i na nacionalnom nivou, a tako planira nastaviti i ove, 2017. – godine održivog turizma!

Pridružite nam se i Vi u obilježavanju 2017. kao Međunarodne godine održivog turizma za razvoj!