Advent u Splitu

Advent u Splitu

Split je oduvijek bio grad drugačiji od drugih. Jesu li razlozi tome vezani za splitsku Rivu, Dioklecijanovu palaču, Marjan ili jednostavno same Splićane, koji vas osvoje svojom toplom dalmatinskom gostoljubivošću, teško je procijeniti.

U posljednjih nekoliko godina stanovnici Splita žive cijelu godinu u iščekivanju najboljeg provoda koji im donosi „Božićni sajam“. Poznate „splitske kućice“ na Rivi i gradskim trgovima, simbol su zabave, druženja i topline blagdana. Početak „Adventa u Splitu“ označava paljenje prve adventske svijeće, a bogati program nastavlja se na svim gradskim trgovima. Razni organizirani koncerti klapa, bendova i DJ-eva svojim nastupom i glazbom oplemenjuju večernje i noćne sate, a svaki dan nastupaju različiti izvođači. Na ostalim trgovima i ulicama nastupaju klape i razni izvođači, a crkveni zborovi priređuju već tradicionalno božićne koncerte.

Već šestu godinu za redom se u gradu pod Marjanom održava jedinstveni u svijetu – „Gastro Advent“. Adventski se vijenci izrađuju od namirnica iz mediteranske kuhinje, koja odiše skromnošću, ali i tradicijom i zdravljem. Gosti gastro adventa dolaze iz raznih zemalja svijeta, promičući tako svoje običaje i delicije u brojnim splitskim restoranima, što je svojevrsna razmjena advenstkih čarolija, kroz okuse i mirise Božića. Brojni splitski restorani u to vrijeme u svojim ponudama imaju odabrana adventska jela po popularnim cijenama, od bakalara na razne načine, preko frankfurtskih rebaraca s kiselim kupusom i mađarskog gulaša, do adventske guske s crvenim kupusom i knedlama od krumpira.

Cijeli grad živi u blagdanskom ozračju a gradski trgovi postaju adventske pozornice. Na splitskoj Pjaci održava se manifestacija „Advent na Pjaci“. Uz bogatu gastronomsku ponudu predstavlja se božićna tradicija hrvatskih regija. Organiziran je bogat glazbeni program ispred Stare Vijećnice kojeg nadopunjuje kulturni program. Ljubitelje umjetnosti i kulture HNK Split, ovih blagdana darovati će bogatim programom u kojem se posebno ističe tradicionalni Božićni i Novogodišnji koncert. Kulturno umjetnička društva pokazati će Vam kako se samo u Splitu plešu tradicionalni splitski plesove na ledu.

Split je, kako Splićani znaju reći za svoj grad, centar svita – Carski grad u kojem je vrijeme stalo da bi vas zarobilo i odvuklo u priču koju samo Split može ispričati. Ako izaberete Split za svoju adventsku destinaciju, nećete požaliti! Uvest će vas u božićnu priču u kojoj ćete moći doživjeti pravu pustolovinu. Brojna događanja od 26. studenog 2016. do 07. siječnja 2017. odvojit će vas od monotone svakodnevnice i stvoriti nezaboravna sjećanja.

Program Božićnog sajma na Rivi pogledajte ovdje.

Izvor: visitpslit.com