Ansambl Lado u Spaladium Areni

Ansambl Lado u Spaladium Areni

Jedan od najboljih hrvatskih brendova koji je pravi, istinski čuvar hrvatske narodne baštine – Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado, priprema glazbeno-scenski spektakl u splitskoj Spaladium Areni. Nakon niza godina, Lado se vraća se u grad pod Marjanom. Jedinstvena glazbeno-plesna čarolija očekuje nas u petak, 25. studenog u 19 sati, a Splićani i njihovi gosti na velikom godišnjem koncertu uživat će u najljepšim izvedbama bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

Uz standardne koreografije s repertoara, Lado će Splićanima predstaviti tri nove točke koje prikazuju pjesme, plesove i običaje Slavonije, Baranje i Posavine. U glazbenom dijelu programa pozornost će biti usmjerena na glazbene ikone Ansambla Lado Emila Cossetu, Božu Potočnika i Marijana Makara. Vrhunski plesači, koji su istodobno i izvanredni pjevači, transformirat će se iz plesnog ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a glazbenici će svirati na brojnim tradicijskim i klasičnim instrumentima. Uz bogatu kolekciju jedinstvenih narodnih nošnji iznimne vrijednosti, Ansambl Lado uz pjesmu i ples obećaje nezaboravnu reviju izvornog hrvatskog tradicijskog ruha.

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado, profesionalni je folklorni ansambl, osnovan 1949. godine sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskoga prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. Lado kroz svoj rad okuplja najpoznatije hrvatske etnokoreologe i koreografe, etnomuzikologe, glazbene aranžere i folkloriste, ali i skladatelje i dirigente nadahnute pučkim glazbenim stvaralaštvom. Prezentacija bogatstva i raznolikosti folklornoga izraza s tako malog prostora kao što je Hrvatska, čini Lado jedinstvenim u svijetu. Koncerti Ansambla diljem svijeta nailaze na nepodijeljeno oduševljenje publike, ali i stručne kritike, koja ga redovito svrstava uz bok najboljih svjetskih folklornih skupina. Lado je nastupao na nekima od najpoznatijih svjetskih pozornica i koncertnih podija od Royal Albert Halla u Londonu do teatara na newyorškom Broadwayu, od moskovske Koncertne dvorane Čajkovski do Mann Auditoriuma u Tel Avivu i brojnih svjetskih opernih kuća, festivala, svjetskih izložbi te olimpijskih igara.

Ulaznice za nastup u splitskoj Spaladium Areni, 25. studenog u 19 sati mogu se kupiti online na croatia-ticket.com i eventim.hr te na svim Eventim i Croatia Records prodajnim mjestima. U razdoblju od 8. do 22. listopada ulaznice se mogu kupiti po posebnoj promotivnoj cijeni od 60, 80, 100 i 160 kn. Djeca, učenici, studenti i umirovljenici uz predočenje svog statusa ostvaruju pravo na stalan popust na cijenu ulaznice.