Festival lavande u Velom Grablju

Festival lavande u Velom Grablju

Osmo izdanje Festivala levande u selu Velo Grablje na otoku Hvaru počinje u petak, 24. lipnja, tradicionalnom žetvom lavande u obližnjem polju. Dvodnevna manifestacija u organizaciji udruge “Pjover” okupit će nekoliko desetaka izlagača i sudionika s ciljem obnove tradicije i očuvanja identiteta mjesta koje danas broji tek nekoliko stalnih stanovnika. Tragovi prošlosti i zlatnog doba lavande sredinom prošlog stoljeća još su vidljivi u selu i okolici, a tijekom sljedećega vikenda posjetitelji će moći sudjelovati u tradicionalnoj žetvi lavande i radionici suhozida, te pratiti proces destilacije ulja koje je početkom stoljeća spašavalo od gladi, a potom i donijelo blagostanje otočkim težacima.

Sajam otočkih proizvoda – prvenstveno onih od lavande i ostalog aromatičnog bilja – održat će se pored župne crkve sv. Kuzme i Damjana čiju će 130. godišnjicu izgradnje Velograbljani također obilježiti. Brojne izložbe posvjedočit će radostima i teškoćama života na otoku, a u okviru festivala održat će se i nekoliko predavanja, dvije filmske projekcije, radionice za djecu, koncerti, promocije knjiga i večer poezije.

Udruga „Pjover“ ove godine slavi deset godina čuvanja tradicije i revitalizacije Veloga Grablja, a njihov rad je prepoznat i na županijskom nivo pa je Velo Grablje uključeno u program eko-etno sela Splitsko-dalmatinske županije i nalazi se pod preventivnom konzervatorskom zaštitom.

Više informacija pronađite na stranicama udruge www.pjover.com.