IKS festival: 14.06-08.07.2016.

IKS festival: 14.06-08.07.2016.

Peti po redu IKS Festival započinje u utorak, 14. lipnja u Hrvatskom narodnom kazalištu Split predstavom Deep dish austrijske kompanije Liquid loft koja je otvorila i prošlogodišnji festival i izazvala veliko zanimanje publike. Ovogodišnje produljeno festivalsko ljetno izdanje trajat će sve do 8. srpnja.

Produljeno festivalsko izdanje nastavit će se u srijedu, 22. lipnja u Domu mladih, nikad dovršenom centru nezavisne kulture u Splitu gdje će nas dočekati hladna, ledena pozornica ali sa puno igre i stvaralačkog neposluha. U predstavi Glace!, sedam plesača i akrobata francuske kazališne skupine Trafic de Styles prikazat će zanimljivu izvedbu sa elementima suvremenog plesa, umjetničkog klizanja i novog cirkusa – na ledu. Claire Bournet i Sébastien Lefrançois, autori predstave, dijele “klizalačko djetinjstvo” u kojem se oboje sjećaju kreativnog neposluha: po završetku treninga, oni su pokušavali stvoriti nove pokrete – kroz igru su eksperimentirali nove figure, izvan pravila, izvan konvencija. Uz tu prigodu, za najmlađe gledatelje pripremili smo i ČIKS iznenađenje u suradnji sa slastičarnom Dolcemania, slatko iznenađenje koje dolazi uz ulaznicu koja za njih iznosi samo 20 kuna.

30. lipnja u GKM-u će se održati predstava Folk Acts, autorski projekt Saše Božića i Petre Hrašćanec u kojem nastupaju glumica Nataša Dangubić i kavanska pjevačica Višnja Vitas. Predstava Folk Acts ne bavi se moraliziranjem oko učinaka turbo folk kulture: ona suprostavlja emocionalni učinak koji proizvodi kazalište i glazbeni nastup te dovodi u pitanje siguran teritorij i jednog i drugog izvedbenog oblika.

Za kraj festivala 8. srpnja u Gradskom kazalištu lutaka uz pratnju glazbenih eksperimentatora Alena i Nenada Sinkauza na pozornici, Petra Hrašćanec dočarati će nam suvremenom plesnom tehnikom – anatomiju mačke. Predstava Anatomija mačke autorski je projekt Ksenije Zec i Petre Hrašćanec.

Detalje i program festivala pronađite na www.iksfestival.eu.