Izložba “Svjetlo Božića” u Staroj gradskoj vijećnici

Izložba “Svjetlo Božića” u Staroj gradskoj vijećnici

Motivi biblijske inspiracije i sakralnog ozračja relativno su rijetki u suvremenoj umjetnosti, premda zasigurno i umjetnici današnjice o tim velikim temama imaju što reći. Stoga izložbe osmišljene prizorima Starog i Novog Zavjeta pružaju priliku slikarima i kiparima da djelima izraze upućenost transcedentalnom, da silnicama duhovnosti obogate vlastita ostvarenja. Činjenica je da kada je Evanđelje potka umjetničkoj kreativnosti najčešće su motivi Pasije u prvom planu. Poradi toga se javila potreba da i tema Božića bude interpretirana na likovno kvalitetan način, s poštivanjem i razumijevanjem umjetnika, s prožimanjem sadržajne slojevitosti i uprisutnjene duhovnosti. Ikonografski raspon nadahnjuje se scenama od Navještenja Mariji, preko Isusovog rođenja u Betlehemu, Pohoda triju kraljeva do Bijega u Egipat. Dakako to je tek motivski okvir koji pruža priliku i za uprizorenja i izvan spomenutih scena.

Kako suvremena umjetnost i ne postavlja neka čvršća ograničenja u bilo kojem smjeru tako ona i ne postoje niti na izložbi SVJETLO BOŽIĆA. Osim jednog izuzetka. Uz svo uvažavanje umjetničke slobode ostvarenja koja bi svojom neumjerenošću vrijeđala osjećaje vjernika i vjerske istine ne bi mogla biti prihvaćena.

S umjetničke strane podržava se raznolikost izraza, kako u djelima klasičnog koncepta tako i kod onih koja svoju estetiku nalaze u širini novih medija. Realizam, ekspresionizam, metafizičnost, asocijativnost motiva sa svim stilskim nijansama trebali bi činiti zbir poetika kojima umjetnici odgovaraju na radost Božića, neovisno o svom svjetonazoru.

Izložba se održava od 13. prosinca do 6. siječnja u Staroj gradskoj vijećnici, a selektor i kustos izložbe je pov. umjetnosti i likovni kritičar Stanko Špoljarić.