Jazz večeri u kazalištu lutaka

Jazz večeri u kazalištu lutaka

Split je ponosan na svoju glazbu, ali ima jedna vrsta te umjetnosti u kojoj ima prilično slabo primijećenu tradiciju. U pitanju je jazz. Da, baš jazz, ma koliko se postojbina te glazbe činila dalekom od jadranske obale.

Počelo je kao i mnogo toga drugog u 20. stoljeću, savezničkom mirovnom misijom nakon Prvog svjetskog rata, kad su američki mornari u splitske barove i restorane donijeli tu čudnu glazbu za kojom su svi poludjeli, a ples je izazivao užas kod puritanaca. Nešto od toga je preuzeo i Ivo Tijardović u svojim operetama Mala Floramye i Spli’ski akvarel, u kojima je opjevao baš to doba. Puno od te tradicije preživjelo je i Drugi svjetski rat, pa je Split u pedesetima i šezdesetima imao čak i pravi veliki big band, vodio ga je Džeki Srbljenović, a mnogo je njegovih članova nastupalo po svijetu. Vrhunac su donijele devedesete, kad je Split Jazz Festival u tri godine doveo velikane kakvi su Diana Krall, McCoy Tyner, Trilok Gurtu, Michael Brecker, Marc Ribot…

A onda je nastupilo zatišje, dok se u Gradskom kazalištu lutaka nisu usudili organizirati Jazz u veljači. Mala, udobna i intimna dvorana već sedam godina pruža sjajne koncerte, uglavnom imena iz jugoistočne Europe, koji često jazz spajaju s lokalnim glazbenim utjecajima, no ima tu i pravog, klasičnog jazza.

Tako će biti i ove godine, kad će se održati tri koncerta u tri subote u veljači, te jedan poseban na Valentinovo. Možda niste čuli za sva imena koja će nastupiti, ali vjerujte nam na riječ: Jazz u veljači rijetko promašuje. Idemo redom.

11. veljače
Prva večer donosi kombinaciju glazbe Bosne i Hercegovine i Slavonije, nastupa pjevačica Zrinka Posavec. Njezin posljednji album “Pantomima” je dobio odlične kritike, a u Splitu će je pratiti nagrađivani klavirist Hrvoje Galler s kojim istražuje spoj jazza i balkanskih glazbenih tradicija.

14. veljače
Ovo je večer za zaljubljene, My Jazzy Valentine, u izvedbi gitarista Željka Brodarića Jappe i njegove kćeri, pjevačice Sare Brodarić. Ove zime su na istom mjestu imali odličan koncert Jazz Winter Wonderland, sad se vraćaju s programom jazz i evergreen klasika Elle Fitzgerald, Nata King Colea, Franka Sinatre, Peggy Lee, Tonyja Benneta… Naravno, svima je zajednička riječ ljubav. Sara ima divan glas, a Jappa je u Splitu istinska legenda kao gitarist i producent. Uživanje zajamčeno.

18. veljače
Bow vs Plectrum je nova glazbena senzacija na hrvatskoj sceni, čine ih Filip Novosel (tambura) i Tihomir Hojsak (kontrabas), koji su prošlu godinu proveli na brojnim koncertima po Hrvatskoj, Europi i SAD-u. Njihov album Bow vs Plectrum je proglašen hrvatskim jazz albumom godine. Što očekivati? Fusion etno glazbe i jazza, sa zvukom koji sigurno dosad niste čuli, s kontrabasom i tamburom, klasičnim folklornim instrumentom. Spajaju etno zvuk i jazz u svojim kompozicijama, ali vole i jazz klasiku na novi način.

25. veljače
Oridano Gypsy Jazz Band dolazi iz Zagreba, a postoje od 2010. Njihovo ime najbolje opisuje ono što sviraju, obožavaju DJanga Reinhardta i gipsy swing. Imaju iza sebe tri albuma, i jako puno koncerata u Hrvatskoj i Europi.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni, ali bolje ih je pribaviti ranije, dostupne su kroz servis Croatia Tickets.