Poziv za sudjelovanje u projektu Dani otvorenih vrata Poljičkih dvora

Poziv za sudjelovanje u projektu Dani otvorenih vrata Poljičkih dvora

U namjeri da predstavimo Poljica kao područje iznimnog turističkog potencijala, udruga Savez za Poljica tijekom veljače i ožujka ove godine u tri termina priređuje cjelodnevni organizirani obilazak ove, nekoć slavne seljačke župe, općine, knežije i republike koja je skladom svoga društvenog života tijekom punih šest stoljeća oduševljavala europske i svjetske velikane poput Thomasa Morea, Erazma Rotterdamskog, Sebastiana Giustinianiiiija, Augusta Marmonta, Alberta Fortisa, Mikhaila P. Aleksejeva i mnoge druge.

Današnja Poljica još uvijek predstavljaju krajolik bogate duhovne i kulturno-povijesne spomeničke baštine, ali i iznimne ambijentalne ljepote. Zemljopisno ga određuju rijeke Cetina na istoku i Žrnovnica na zapadu, Jadransko more s juga te obronci Mosora sa sjevera. Zbog dramatičnih reljefnih promjena razlikuju se Gornja, Srednja i Donja Poljica dok je sveukupan poljički prostor površine 250 km2 pravi mali povijesno-kulturni i ekološki rezervat u srcu Dalmacije.

Turiste, a napose pustolove duha, oduševit će tradicionalno i nadaleko čuveno poljičko gostoprimstvo, ali i brojna tradicijska i kulturološka događanja u mnogim poljičkim mjestima tijekom ljetnih mjeseci. U bogatoj ponudi plodova zemlje i mora, pravi izazov za gurmane svakako je poljički soparnik (uljenjak, zeljanik), autohtoni specijalitet podneblja koji je od 2007. i zakonom zaštićen kao nacionalno kulturno dobro. Jednako tako zadivit će vas nenarušena ljepota krških ljepotica Cetine i Žrnovnice, ostaci živopisne prašume Šćadin, brojni vidikovci od čije ljepote zastaje dah dok će mnogima biti zanimljiva i ponajveća turistička flota na Jadranu čija matična luka je Krilo Jesenice u Donjim ili primorskim Poljicima.

Ako smo u ovih nekoliko redaka pobudili u želju za osobnim doživljajem samozatajne poljičke duhovnosti i ljepote, pridružite nam se kako bi vam naši stručni vodiči ukazali na veliki turistički potencijal ovog nepravedno zanemarenog ruralnog područja u zaleđu Splita, Omiša i Makarske kojega sa sjevera presijeca autocesta po cijeloj dužini od Dugopolja do Blata na Cetini, čineći ga prometno vrlo dostupnim. Očekuju vas zanimljivi obilasci poljičkih seoskih imanja, razgledavanje Poljičkog muzeja i drugih kulturno-povijesnih i prirodnih znamenitosti Poljica – i sve to uz nezaobilazno kušanje autohtonih poljičkih plodova za nepce i dušu.

S nadom da će ovaj ‘studijski’ obilazak Poljica iznjedriti nove turističke proizvode i poslovnu suradnju s poljičkim partnerima, dobro nam došli u Poljica!

Predmetni obilazak Poljica realizirat će se u terminima:

I. termin: 24. veljače 2017. (prijave do 14. veljače)
II. termin: 3. ožujka 2017. (prijave do 22. veljače)

Kotizacija iznosi 500,00 kn po osobi.

Broj sudionika je vrlo ograničen pa molimo da svoje sudjelovanje što prije potvrdite e-poštom na adresu mladen.tomic@hotelsplit.com ili pozivom na mobitel 099 700 4000 svakim radnim danom u vremenu od 9 do 15 sati.

Organizator: UDRUGA »SAVEZ ZA POLJICA«