Proslava Dana državnosti Švicarske Konfederacije

Proslava Dana državnosti Švicarske Konfederacije

Švicarski Dan državnosti slavi se svakog 1. kolovoza, u spomen na dan stvaranja Švicarske Konfederacije davne 1291. godine. Hotel Split je sjedište Konzulata Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj, a voditeljica i vlasnica hotela koja je i sama rođena Švicarka, gospođa Elisabeth Tomić, počasna je konzulica Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj. Tako je hotel Split već nekoliko godina za redom, domaćin ove svečane proslave, koja se ove godine održala 27. srpnja.

HotelSplit-SwissDay2016-1

Gospođa Elisabeth Tomić, proslavu je otvorila riječima dobrodošlice koje je uputila svima prisutima. Uz Veleposlanika Švicarske Konfederacije, Stefana Estermanna i druge članove konzulata Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj, prisustvovali su i predstavnici splitske policijske uprave, češki konzul, predstavnici Turističke zajednice općine Podstrana, direktorica Turističke zajednice grada Splita, Alijana Vukšić, te brojni drugi gosti i prijatelji hotela i novinari.

HotelSplit-SwissDay2016-2

Prigodom ove svečanosti u Galeriji hotela Split je otvorena izložba fotografija povodom službenog otvorenja baznog tunela Gotthard 1. lipnja 2016. godine. Novi švicarski tunel, koji se gradio 17 godina, u promet će krenuti u prosincu nakon završetka svih pokusnih vožnji. Gotthard predstavlja ključan dio nove željezničke linije kroz Alpe koja će omogućiti bolju protočnost i povećati promet između sjevera i juga Europe, a sa svojih 57 kilometara dužine, najduži je tunel na svijetu.

HotelSplit-SwissDay2016-9

Nakon otvorenja izložbe, kao i predhodnih godina, održana je edukativna prezentacija Švicarske u slici, zvuku i okusu. Prvo je prikazan film o spomenutom Gotthard tunelu, a zatim je Veleposlanik Švicarske Konfederacije, Stefan Estermann, predstavio švicarski kanton Luzern i njegov istoimeni glavni grad. Prisutnima je prigodno poklonio poznato švicarsko bijelo vino Fendant de Sierre.

HotelSplit-SwissDay2016-14a

Elisabeth Tomić je u svojoj prezentaciji predstavila novu švicarsku himnu koja se dugo slagala i u čijem su odabiru putem online glasovanja sudjelovali sami građani. Nakon toga je predstavila švicarsku vladu te prezentirala dojmove s posjeta poznatoj švicarskoj tvornici Giandor čokolade, koju su gosti odmah imali prilike i kušati.

HotelSplit-SwissDay2016-14

Večer je ispraćena na prekrasnoj krovnoj terasi hotela Split uz bogatu i svečanu ponudu domaćih delicija i pića. Gosti su osim u domaćim jelima, mogli uživati i u originalnom švicarskom bratwurstu koji je nezaobilazan sastojak proslave švicarskog Dana državnosti, kao i vatromet koji je također upriličen na oduševljenje svih prisutnih. Elisabeth Tomić istaknula je svoje zadovoljstvo održanim eventom: „Već nekoliko godina organiziramo proslavu Dana državnosti Švicarske Konfederacije. Ove godine je održana nešto prije samog Dana Državnosti kako bi Veleposlanik Švicarske Konfederacije mogao sudjelovati, a koji je samo zbog ovog događanja došao iz Zagreba u Split. Uvijek nastojimo i želimo da to bude nekonvencionalno druženje, druženje među prijateljima na kojem ujedno promoviramo i Švicarsku. Tako je bilo i ove godine i vrlo smo zadovoljni održanim eventom i odazivom.“

HotelSplit-SwissDay2016-21