Suze svetog Lovre – spektakl na nebu

Suze svetog Lovre – spektakl na nebu

Perzeidi, ili, u narodu poznat kao Suze svetog Lovre, su meteorski roj kojemu je radijant u zviježđu Perzeju, a zapaža se od 25. srpnja do 20. kolovoza, s najvećom učestalošću 12. kolovoza kad se može pojaviti i 80 meteora na sat. Javlja se kada Zemlja na svojoj orbiti prolazi kroz oblak čestica nastalih raspadom kometa. Tako će i ove godine, u noći s 11. na 12. kolovoza, nebo zasjati pod prekrasnom kišom meteora.

Nakon zalaska Mjeseca, u petak pred jutro, trebalo bi se vidjeti oko 200 meteora na sat, dok će se s petka na subotu moći vidjeti uobičajeni godišnji maksimum. Ove je godine Jupiter svojom gravitacijom privukao oblak meteora, pa se u noći s četvrtka na petak očekuje rijedak maksimum, a predviđa se da bi mogao biti najljepši u posljednjih dvadesetak godina. Predviđa se da će uvjeti za gledanje u Hrvatskoj biti povoljni, a gledanje se preporučuje nakon ponoći. No, ipak se mora pobjeći dalje od gradova tj. ‘zagađenja svjetlom’.

Nebo nad hotelom Split i njegovom krovnom terasom i plažom, idealno je mjesto, dovoljno daleko od svjetala grada, za uživanje u ovom spektaklu koje će nam nebo prirediti. Stoga pozivamo sve koji će noćas biti budni da uživaju u prirodnom vatrometu na zvjezdanom nebu!