Svjetski dan turizma 2016 – pristupačnost turizma za sve

Svjetski dan turizma 2016 – pristupačnost turizma za sve

Svjetski dan turizma u cijelom se svijetu, pa i u Hrvatskoj, po naputku Svjetske turističke organizacije (UNWTO) obilježava 27. rujna promovirajući ove godine veću dostupnost turizma i turističke infrastrukture svim skupinama osoba, a pogotovo onima s invaliditetom, starijima i velikim obiteljima s djecom.

Svjetski dan turizma (World Tourism Day) svake godine po izboru UNWTO-a ima drugu temu kojom promovira bolje razumijevanje turističkih kretanja i važnost održivog razvoja turizma.

Ovogodišnjom temom “Turizam i pristupačnost: promičemo univerzalnu pristupačnost” UNWTO skreće pažnju na prednosti pristupačnosti turizma za sve skupine, uz ostale i za ugroženije, siromašnije, s fizičkim i drugim oštećenjima, koje na putovanjima imaju drugačije potrebe od tzv. običnih turista.

Postizanje univerzalne dostupnosti zajednička je odgovornost svih uključenih u lancu turističke vrijednosti, ali i poslovna prilika za tvrtke i destinacije, ističu iz UNWTO-a čiji je glavni tajnik Taleb Rifai u povodu Svjetskog dana turizma poručio da “svi građani svijeta imaju pravo doživjeti nevjerojatnu raznolikost planeta na kojem živimo te je stoga vrlo važno da zemlje i odredišta te ukupna turistička industrija promiče i čini sve kako bi turizam bio dostupniji svim skupinama”.