Top 10 mjesta koja morate posjetiti u gradu Splitu

Top 10 mjesta koja morate posjetiti u gradu Splitu

Split kao važno hrvatsko, mediteransko kulturno središte, svojim kamenim zidinama priča 17 stoljeća staru priču. Dioklecijanova palača i cijela povijesna jezgra Splita na spisku su svjetske baštine UNESCO-a još od 1979. godine. Šetnjom kroz ovaj drevni grad moguće je putovati kroz vrijeme, promatrati vrhunske primjerke arhitekture od antike, preko srednjeg vijeka pa sve do modernog doba, a uživat ćete i u vrhunskoj gastronomiji i vinima, kulturim događanjima poput filmskih, kazališnih i glazbenih festivala, izložbi, vrhunskih muzeja i koncerata. Društveni život grada od 200 tisuća stanovnika ogleda se na njegovoj Rivi, gdje ćete popiti kavu sjedeći do glasnih, temperamentnih Splićana. Iako je nebrojeno velik broj mjesta koja biste trebali posjetiti dok ste u Splitu, za vas smo izdvojili 10 najatraktivnijih, a nakon što ih posjetite, shvatit ćete zašto „Nima Splita do Splita!“.

Dioklecijanova palača
Dioklecijanova palača je jedan od najbolje sačuvanih spomenika rimskoga graditeljstva na svijetu. Palača je za rimskog cara bila građena kao spoj luksuzne vile – ljetnikovca i rimskog vojničkog logora (castruma), podijeljenoga na četiri dijela dvjema glavnim ulicama. Južni dio Palače bio je tako predviđen za cara, njegov stan i odgovarajući državni i vjerski ceremonijal, dok je sjeverni bio za carsku stražu – vojsku, poslugu, za spremišta i slično. Palača je pravokutna građevina sa četiri velike kule na kutovima, vratima na svakoj od četiri strane i sa po četiri manje kule na zidovima. Donji dio zidina bez ikakvih je otvora, dok je gornji kat rastvoren monumentalnim trijemom na jugu i hodnicima s velikim lučnim prozorima na ostalim trima stranama. Tijekom stoljeća stanovnici palače, a potom i građani Splita adaptirali su te prostore za sebi odgovarajuće potrebe, pa su tako i zgrade u unutrašnjosti i vanjski zidovi s kulama uvelike promijenili prvobitni izgled, no obrisi carske palače i dalje su vrlo vidljivi.

DioklecijanovaPalaca

Katedrala i zvonik sv Dujma
Među europskim katedralama, splitska ima za sjedište najstariju građevinu – mauzolej rimskog cara Dioklecijana. U njoj se spajaju poganska antička, kršćanska srednjovjekovna i moderna baština. Katedrala je danas liturgijsko mjesto čiji tisućljetni kontinuitet najbolje odražava svakonedjeljna misa i obnovljeni sjaj procesije na dan splitskog zaštitnika Svetog Dujma. Zvonik katedrale (57 m) je najizvornija dalmatinska srednjovjekovna građevina započeta u 13. stoljeću. Zvonik je na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće temeljito obnovljen i ponešto izmijenjen. Danas se stepenicama moguće popeti na vrh zvonika, s kojega se pruža spektakularni pogled na cijeli Split.

Katedrala

Prokurative
Prokurative (Trg Republike) su veliki trg smješten zapadno od Rive, kojega nalik venecijanskom Trgu svetog Marka s tri strane okružuju neorenesansne zgrade s lukovima po kojima je i trg dobio svoje ime po kojem ga najviše ljudi zna. Trg je otvoren jedino prema jugu, pružajući prekrasan pogled prema luci i Rivi. Ovaj trg je odlična pozornica za kulturna događanja, posebno festival zabavne glazbe, a tamošnji kafići i restorani učini su ga popularnim okupljalištem Splićana.

Prokurative

Kip Grgura Ninskog
Ispred sjevernog ulaza u Dioklecijanovu palaču, pronaći ćete najpoznatiji splitski spomenik posvećen biskupu Grguru Ninskom. On je bio biskup Ninske biskupije početkom 10. stoljeća, a zapamćen je po tome što se kod pape borio za korištenje hrvatskog jezika i pisma u služenju misa. Slavni hrvatski kipar, Ivan Meštrović, napravio je seriju velikih spomenika Grguru Ninskom u Hrvatskoj: u Varaždinu, Ninu i Splitu. Zanimljivost ovog spomenika je u tome što je za njega vezana neobična tradicija – ako primite Grgura za nožni palac i zaželite nešto, želja će vam se ispuniti. Tisuće splitskih prolaznika već dugi niz godina to redovito čini pa je tako njegov palac drugačije boje od ostatka kipa. Svakako morate i vi okušati svoju sreću!

GrgurNinski

Riva
Splitska je Riva svoj današnji oblik počela dobivati prije dva stoljeća, kada su Francuzi u vrijeme Napoleona vladali i ovim krajevima, rukom maršala Marmonta. Do danas, ta je šetnica postala gradski dnevni boravak, najpopularniji i najvažniji javni prostor Splita, idealno mjesto za ispijanje jutarnje ili popodnevne kave ili za večernji izlazak. To je pozornica splitskog gradskog života, na njoj se održavaju brojna kulturna i zabavna događanja, na njoj je Split dočekivao svoje sportaše nakon bezbroj velikih uspjeha, na njoj se desetljećima oslikavaju političke prilike Splita kroz masovne skupove. Naravno, svoje najljepše ruho Riva ima za Sudamje, svetkovinu posvećenu Svetom Dujmu, zaštitniku Splita.

Riva

Pjaca
Pjaca (Narodni trg), još je jedan trg kojega nitko u Splitu ne zove pravim imenom, a prvi se put spominje u 13. stoljeću. Prvi je naseljeni dio Splita izvan Dioklecijanove palače, uz čiji se zapadni zid smjestio. Na njemu se nalazi gotička zgrada stare gradske vijećnice, danas izložbeni prostor, u kojoj je bila smještena vlast, a u još uvijek prekrasnim i sačuvanim palačama uz rubove Pjace živjele su brojne plemićke obitelji. Tu je i jedna od najstarijih još uvijek otvorenih knjižara na svijetu, Morpurgo, a u kavani Central u kojoj su se okupljali splitski intelektualci začetak je splitskog turizma, s nekadašnjim hotelom Troccoli. Na Pjaci je stoljećima i gradski sat, jedinstven po svoje 24 umjesto 12 znamenaka, a u okolnim kavanama, restoranima i kafićima Splićani su oduvijek nalazili mjesto za odmor i susrete. Danas je Pjaca ispunjena brojnim kafićima, restoranima i trgovinama, te je jedan od najvažnijih punktova za turiste koji žele uživati u onome u čemu uživaju i njihovi domaćini, Splićani.

Pjaca

Marjan
Kada ste u Splitu, svakako morate prošetati i Marjanom, ne samo do vidilice, nego i dalje po šumskim stazama idealnim za sve vrste rekreacije – šetnju, trčanje, penjanje, biciklizam, a ljeti i plivanje, vožnje kajakom. To je park šuma na zapadnom dijelu splitskog poluotoka odavno najvažnijeg gradskog simbola, poput prirodnog čuvara grada koji se pod njim pruža. Marjan je od davnina i duhovno utočište Splićana, sa svojim drevnim crkvicama, od kojih su neke – kao na južnoj šetnici – doslovno uklesane u stijeni.

Marjan

Bačvice
„Idemo na Bačvice…“, poznata je himna splitskom kupalištu službeno otvorenom 1919. godine. Bačvice su prirodni fenomen, pješčana plaža u srcu grada, koja može primiti i više od deset tisuća kupača. Pojavom proljetnih oseka Bačvice postaju splitska Copacabana na kojoj su započeli mnogi poznati nogometaši, na kojoj se rodio splitski ragbi, na kojoj se danas i ljeti i zimi redovito igra picigin. Bačvice su danas splitska šetnica svih uzrasta, a noću središte zabave mladih.

Bacvice

Marmontova
Iako osvajač, Napoleonov je maršal Marmont zaslužan za urbanizaciju dalmatinskih gradova, pa su ga Splićani zauzvrat imenom zadržali u najljepšoj splitskoj ulici. Marmontova ulica je ne samo lijepa već i povijesno sadržajna. U njoj je 1922. utemeljena biblioteka i čitaonica za frankofile, danas Alliance Francaise. U njoj je i prvo splitsko kino Karaman. U njoj je i jedinstvena ribarnica, prekrasne secesijske zgrade, a njen sjeverni dio, kroz mletački bastion, uvire u arhitekturu teatra i crkve Gospe od Zdravlja. Od Rive do vrha Marmontove nižu se i brojne trgovine, pretvarajući ulicu u najvažniju shopping oazu u centru grada, a pri vrhu se natisnulo i nekoliko popularnih kafića i restorana.

Igre prijestolja
Dubrovnik je svjetski poznata i razvikana lokacija snimanja ove globalno iznimno popularne televizijske serije „Igre prijestolja”, ekranizirane knjige američkog pisca Georgea R. R. Martina. No, jeste li znali da je i Split bogata bajkovitim lokalitetima koji su odabrani za snimanje tog hita? Dijelovi podruma Dioklecijanove palače u samom centru Splita, činili su nekoliko lokacija iz serije, uključujući prijestolnu sobu kraljice Daenerys i ulice Mereena. Prekrasni riječni krajolici Žrnovnice, zeleno zaleđe parka prirode Biokovo iznad Baške Vode, kao i tvrđava Klis koja je ekranizirana kao dio Mereena, bili su prirodna kulisa atraktivnim borbama, spletkama, izdajama i osvetama ove suvremene fantastike u čijem gledanju uživa cijeli svijet.

Klis
Ovo su samo neka od mjesta koja morate posjetiti kada ste u posjeti prekrasnom Splitu. U Hotelu Split možete bukirati i organizirani izlet u grad: Šetnja Splitom na kojem ćete vidjeti sva ova mjesta, a ako vas zanimaju i izleti u okolici ili druge aktivnosti koje će obogatiti vaš odmor, svakako posjetite našu rubriku Aktivnosti da biste vidjeli cjelokupnu ponudu.