Velika fešta vrhunskih vina

Velika fešta vrhunskih vina

Više od 80 vinara predstavit će u Splitu najbolje butelje iz svojih vinskih podruma, a sve to možete kušati 19. i 20. svibnja u Dioklecijanovim podrumima.

Uskoro će se Dioklecijanovi podrumi prepuniti najboljim vinima Dalmacije, Istre, Slavonije, Baranje, Zagorja. Slobodna Dalmacija već petu godinu zaredom, u više od 1700 godina starom impresivnom podrumu utemeljitelja grada Splita rimskoga cara Dioklecijana, organizira veliku feštu vrhunskih vina.

Na stotine vrhunskih vina, vrhunski sirevi i delicije moći će se uz zvuke jazza, bluesa, swinga kušati 19. i 20. svibnja u Podrumima, a Splićani i njihovi gosti, kojih je već pun grad, sigurno će kao i prehodnih godina prepuniti hladoviti prostor, upoznavati vinare, kušati, istraživati, otkrivati svoje nove najdraže kapljice, potvrđivati svoje stare favorite, ćakulati o berbama i sortama, o vinima i vinarima, o sljubljivanju pašticade i moćnog plavca, ili komarče i pošipa, ili tradicionalnog dingača i čokolade, ili nježne rakovice s istarskom malvazijom ili krčkom žlahinom ili fine šunke s elegantnom graševinom…

Više od 80 vinara predstavit će tog petka i subote u Splitu najbolje butelje iz svojih vinskih podruma. S krajnjeg juga Hrvatske iz Konavala stižu čudesne malvasije dubrovačke, s Pelješca dolazi moćna postava od desetak vrhunskih vinara donoseći u svojim bocama dokaze o posebnosti loze i terroirea postupa i dingača, strmina, kamena i mrva zemlje na ovom moćnom poluotoku. O Korčuli će vrhunsku priču pričati krasni pošipi, o najmlađem hrvatskom vinogorju Komarni i njezinim vrhunskim vinima posvjedočit će svojim izvrsnim vinima Volarevići i kuća “Terra madre”. Vrgorački vinari će najboljim iz svojih podruma upravo u Podrumima prvi put ispričati priču o pravoj vinskoj renesansi u Vrgorcu, o revitalizaciji i izazovu njihovih starih zaboravljenih sorti. Hvarani, predvođeni sinovima pokojnog Zlatana Plenkovića te Plančićem i Vujnovićem, potvrdit će vam još jednom veliku vinsku priču Hvara, vrhunske razloge za novu vinsku slavu crljenka dat će vam svojim vinima iz vinograda na padinama Kozjaka ponajbolji kaštelanski vinari.

U Split na feštu dolaze i veliki vinari iz Zagorja, sa Samoborske vinske ceste, ali i iz susjedne Bosne i Hercegovine. Nekoliko vrhunskih vinara posvjedočit će u Dioklecijanovim podrumima priču o hercegovačkim vinima autohtonih sorti blatina i žilavka, od kojih je, narodna predaja kaže, jedna od smijeha, a druga od grijeha.

Uz vrhunska vina idu i vrhunske delicije, pa će se moći kušati vrhunski paški i istarski sirevi, dalmatinski pršut, marinirana riba. Svake godine, pa će tako biti i ove, u Dioklecijanovim podrumima se na ovoj fešti događaju i ekskluzivne radionice i predavanja, koji premijerno javnosti predstave najnovija istraživanja i saznanja iz svijeta vina.

Detaljnije o fešti vina, radnom vremenu i ulaznicama, možete dobiti ovdje.